Promocija po gradovima

Promocija Bosifest-a / Promocija po gradovima /

BOSIFEST prvi put u Crnoj Gori

Revija filmova sa Bosifesta beogradskog međunarodnog filmskog festivala posvećenog osobama sa invaliditetom, prvi put je održana u Crnoj Gori, 2. i 3. aprila 2014. godine u Herceg Novom. Program je priredila nevladina organizacija "Nova šansa u Novom", u saradnji sa NVO "Hendi Centar Koloseum", koja već pet godina organizuje Bosifest. Na tom festivalu je do sada prikazano oko 180 filmova koji govore o osobama sa invaliditetom.
"Na repertoaru u Herceg Novom prikazano je sedam filmova koji su ranije prikazivani na Bosifestu, a selekciju je napravio Darko Ivić, direktor ove značajne i jedine manifestacije te vrste u jugoistočnoj Evropi", izjavila je predsednica "Nove šanse u Novom" Vesna Odalović.  Reviju je otvario film "Lucy" koji govori o svetu autizma, s obzirom na to da je 2. april obeležen i kao Dan osoba sa autizmom.
Odalović je sitakla da svi treba da vide kako žive ljudi sa invaliditetom u svetu, kako se snalaze, koliko i na koji način im države pomažu.
Projekat se realizovao iz sredstava dobijenih od igara na sreću i podržan je od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
Prema rečima producenta Zorana Živkovića, jednog od dugogodišnjih organizatora filmskog festivala u Herceg Novom, revija je ambiciozan projekat kojim Herceg Novi, kao grad festivala, dobija još jedan.  Ovo je pilot projekat kojem će i na predstojećem, 28. Montenegro film festivalu u Herceg Novom biti pružena puna logistička i kreativna podrška, dodaje Živković.
"Nova šansa u Novom" osnovana je 2008. godine sa ciljem pružanja pomoći osobama sa invaliditetom, od psiholoških radionica preko radnog osposobljavanja do zapošljavanja.

BOSIFEST u Zvezdarskom parku na Filmstreet-u

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Filmstreeta dokumentrani film o najvećem tekstopiscu rokenrola “A.K.A. Dok Pomus” prikazan je 7. septembra 2013. u Zvezdarskom parku u Beogradu. Film “A.K.A Dok Pomus”koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na BOSIFEST-u 2013. prikazan je na Filmstreet-u u okviru projekcije iznenađenja.

Direktor Festivala Darko Ivić, zahvalio se ekipi Filmstreet-a koja je imala sluha da prepozna kvalitet i uvrsti nagrađeni film sa BOSIFEST-a u okviru svog programa i na taj način podrži BOSIFEST kao i osobe sa invaliditetom. Nakon projekcije filma, publika je bila u prilici da dobije katalog festivala u kojem se mogu pronaći sve informacije o Festivalu i filmovima koji su prikazani na BOSIFEST 2013. Projekciji filma prisustvovao je i Milan Tavčar iz ekipe Filmstreet.

Prohladno veče prvog septembarskog vikenda ni u jednom trenutku nije omelo publiku da film o najvećem tekstopscu rokenrola, sa uživanjem odgleda do kraja. Čudesna sudbina Dok Pomusa koji je napisao više od hiljadu pesama, a među njima i “Save last dance for me” i “Viva Las Vegas” u atmosferi pod otvorenim nebom Zvezdarskog parka, dobila je svoj magičan sjaj.

BOSIFEST u Španskom kulturnom centru

U okviru Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se u celom svetu obeležava 3. decembra, u Španskom kulturnom centru prikazan je film  „Hromozom 5“. Ovaj film dobitnik je Gran prija BOSIFEST 2013, a projekcija filma je organizovana u saradnji Hendi centra Koloseum i Španskog kulturnog centra. Film "Hromozom 5" jedan je od 34 filma iz celog sveta koji su prikazani na ovogodišnjem BOSIFEST-u, koji je održan od 5. do 7. juna u Beogradu. Prema rečima Slobodana Šijana, člana žirija film "Hromozom 5" izdvaja intimna priča koja je ispričana na profesionalni način i izuzetno vizuelno uobličena. Film je u Španskom kulturnom centru prikazan u okviru postprodukcije BOSIFEST-a.

BOSIFEST u Lazarevcu

Zahvaljujući saradnji organizatora BOSIFEST-a, Hendi centra Koloseum, Unije mladih Lazarevca i Eko centra iz Lazarevca, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, 3. oktobra 2013 u Gradskoj biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu prikazani su filmovi sa BOSIFEST 2013. Publika je bila u prilici da pogleda animirani film „Macropolis“. Glavni junaci ovog filma su dve igračke sa invaliditetom koje beže iz fabrike i nađu se izgubljene i same u urbanom svetu, punom ogromnih ljudi.

Nakon ovog kratkog filma uslesledila je  projekcija filma „A.K.A. Doc Pomus“ koji je nagrađen za najbolju režiju na BOSIFEST-u.

BOSIFEST u Mladenovcu

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Pokreta Urbane Kulture Mladež, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, 16. septembra u foajeu Centra za kulturu Mladenovac prikazani su filmovi sa ovogodišnjeg BOSIFEST-a. U Mladenovcu  je prikazan film „Lucy“ koji govori o devojčici oboleloj od autizma, a koji je prikazan i na Kanskom festivalu. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu A.K.A Doc Pomus, o najvećem tekstopsicu roknerola Doc Pomusu, tvorcu najlepših stihova između ostalih i pesama "Save last dance for me" i "Viva Las Vegas". Ovu priliku iskoristili smo da sa Nemanjom Glišićem iz Pokreta urbane kulture Mladež, porazgovaramo o položaju mladih i osoba sa invaliditetom. "Mlade osobe sa invaliditetom su u jako nezavidnom položaju, deluju dosta pasivno, nedostaje im motivacija u svim sferama i veoma retko se uključuju u akcije i dešavanja. Iz tog razloga projekti ovog tipa su jako korisni" smatra Glišić. Prema njegovim rečima filmovi mogu da podstaknu društvenu zajednicu da, koliko može pomogne i doprinese u olakšavanju svakodnevice osobama sa invaliditetom i da samim tim njihovi problemi postaju vidljivi. - Značaj BOSIFEST -a je u tome što za cilj ima da podstakne osobe sa invaliditetom da se uključe u kreativan život, izraze svoj talenat i direktno im pomaže u tome da se ne osećaju odbaćeno od strane društvene zajednice -

BOSIFEST u Obrenovcu

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Kancelarije za mlade Obrenovca, uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, u petak 13. septembra  u Kulturnom centru Obrenovca prikazani su filmovi sa  BOSIFEST-a 2013. Publika je bila u prilici da pogleda crtani film „Macropolis", neobičnu kombinaciju animacije i fotografije. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu „A.K.A. Doc Pomus“, nagrađenog za najbolju režiju na BOSIFEST-u 2013, koji govori o životu najvećeg tektopisca rokenrola.

Projekciji filmova u Obrenovcu prisustvovao je i Predrag Vukosavljević, autor dokumentranog filma "Dečak Jugoslav" koji je prikazan na ovogodišnjem BOSIFEST-u. On je pohvalio ideju da BOSIFEST nastavi svoj život i nakon zvaničnog završetka festivala.