O Bosifestu

Hendi centar Koloseum od 2. do 4. juna  u Domu omladine po peti put organizuje BOSIFEST - Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom. Festival se ove godine održava pod sloganom "Moć vizuelne komunikacije". U okviru takmičarskog i revijalnog dela publika će moći da pogleda filmove koji se bave životom osoba sa invaliditetom ili su autori filmova osobe sa invaliditetom. Ove godine na konkurs je pristigao rekordan broj filmova, više od 100 filmova iz svih krajeva sveta. Selektor ovogodišnjeg BOSIFEST - a je mlada rediteljka Jelena Gavrilović, koja je dobitnica domaćih i međunarodnih nagrada među kojima je i nagrada sa festivala Kustendorf.

U žiriju ovogodišnjeg BOSIFEST -a su Miloš Paramentić, dugodišnji direktor Direkcije FEST-a, Sandra Perović, novinarka RTS-a i glumica Lena Bogdanović. Oni će dodeliti nagrade za najbolji scenario, režiju i GRAND PRIX BOSIFEST 2014. godine.

Mi volimo da istaknemo da  BOSIFEST nije festival za osobe sa invaliditetom već festival od osoba sa invaliditetom za sve ljubitelje filma, koji svim posetiocima priređuju posebne trenutke.

Kroz filmove koji se prikazuju na BOSIFEST-u publika ima priliku da se upozna sa drugačijim kulturama, običajima, društvenim okolnostima i najrazličitijim životnim pričama.

Festival pruža dragocen doprinos u uključivanju osoba sa invaliditetom u kreativnu stvarnost našeg društva zbog umetničkih i drugih potencijala koje poseduju. Pored umetničkih sadržaja produkcija Bosifesta želi da da kroz razmenu informacija podstakne na usvajanje i implementaciju primera uspešne prakse međunarodne zajednice institucija u prevazilaženju društvene inkluzije, ukaže na moguće smernice i instrumente kojima bi se podstakao dalji razvoj demokratskog društva i svakog pojedinca uz poštovanje različitosti kroz individualna prava.

Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika.

BOSIFEST je filmski festival jedini takve vrste u jugoistočnoj Evropi. Ove godine prvi put BOISFEST je zahvaljjući saradnji sa NVO "Nova šansa u Novom" gostovao u Crnoj Gori u Herceg Novom, a planirano je da saradnja bude nastavljena i sa najpoznatijim crnogorskom filmskim festivalom u Herceg Novom. 

direktor BOSIFEST-a,

Darko Ivić